Hoppa till sidans innehåll

TSG sommarläger 2018

05 AUG 2018 18:03
Den 6 juli 2018 bar det av till Zary, Polen, för ett internationellt träningsläger för Tsu Shin Gen som leddes av Soke D.C. Cook. Vi var ett gäng av 8 deltagare (6 från Sigtuna Budoklubb) som reste.
  • Skapad: 05 AUG 2018 18:03

Den 6 juli 2018 bar det av till Zary, Polen, för ett internationellt träningsläger för Tsu Shin Gen som leddes av Soke D.C. Cook. Vi var ett gäng av 8 deltagare (6 från Sigtuna Budoklubb) som reste från Arlanda mot Berlin på torsdagskvällen. Väl framme i Berlin väntade Shihan Emil med fru och Sensei Raul för en två timmars biltur till Zary nära gränsen mellan Polen och Tyskland. Vi bodde på ett bra hotell strax utanför stadskärnan som låg bara 100 meter från träningslokalen.

Som arrangör i Polen stod Shihan Emil. Deltagare från Sverige, Polen, Ryssland och Wales deltog och vi fick alltså chansen att möta och träna med gamla och nya vänner. Från Sverige, förutom Soke, var det Shihan Lars från Norrköping, Sensei Jakob och Alexander, Patrik och Elin, Adel samt Joakim från Sigtuna. Från Polen kom, under ledning av Shihan Emil, ett tiotal deltagare från den lokala klubben samt ett antal tillresande från systerklubb samt andra nyfikna. Ryssland representerades av Hanchi Ivan med två deltagare och från Wales kom Sensei Raul.

Träning var planerad för tre dagar, 6 timmar per dag uppdelat på två pass med lunch emellan. Upplägget var alltså intensivt och krävande men det fanns goda möjligheter att lära känna varandra utanför mattan. För de totalt 6 passen hade vi möjlighet att träna för instruktörer i världsklass – Soke, Hanshi Ivan, Shihan Lars och Shihan Emil stod för en väldigt bra blandning med lika delar stående, nedtagning, markarbete och avslut.

I de stående momenten jobbade vi med ganska basic tekniker fast med betoning på olika tempon, avståndsbedömning, timing och effektivt rörelseschema vilket öppnade upp för nya spännande kombinationer och användbara insikter.

Nedtagningar (och försvar mot dessa) övades mycket på. Tekniker mot armar, single leg och double leg samt något kast fanns på menyn i flera varianter. Dessa tränade vi både med gi och i vanliga träningskläder. Fokus lades på nedtagningar som var helt eller delvis nya för oss i Sigtuna vilket uppskattades mycket. Dessa kan komma att bli mycket användbara framöver. Naturligtvis följdes nedtagningar upp av varianter av submissions, lås och stryp, där vissa kändes igen men en del var helt eller delvis nya.

Alla tre dagarna avslutades med gappling under Shihan Emils översyn. De polska deltagarna visade sig vara riktigt sega då de även lägger mycket tid på brasiliansk ju-jiutsu. Passen avslutades med 4-5 gånger 5 minutersronder på backen. Mycket svettigt och lärorikt! Som alltid var alla snabba och generösa med tips och idéer för hur man kunde förbättra sig.

Träningslokalen låg som sagt väldigt nära hotellet vilket var bra då vi alla efter avslutad träning ville ha kort väg tillbaka. Omväxlande träning i ett bra tempo och mycket nya intryck och detaljer tog ut sin rätt, både fysiskt och mentalt. Till det kan vi lägga ett strålande väder utomhus och nästan obefintlig ventilation vilket gjorde att temperaturen ökade ytterligare.

 

Sammanfattningsvis var det ett väldigt lyckat läger som visade upp både den imponerande bredd och djup som Tsu Shin Gen har att erbjuda. Till det ska läggas de möten som ett sånt här läger erbjuder på det personliga planet, med möjligheter att fördjupa existerande, och naturligtvis också skapa nya, bekantskaper. Tack Shihan Emil för ett jättebra arrangemang och vi ser redan nu fram emot att ses igen till det planerade vinterlägret i Sigtuna.

Återigen får vi då i Sigtuna Budoklubb chansen att välkomna våra svenska och internationella gäster!

Skribent: Armand Ramaekers
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Sigtuna BK
Jerzy Tomaszewski, John Åkerlunds väg 10 A
19331 Sigtuna

Kontakt:
Tel: 0708468546
E-post: This is a mailto link